‘The SANZ Project’ – A Net Zero duplex in Shoreacres

This duplex was the first CHBA certified Net Zero building in the Kootenays, and one of the first in British Columbia. 

The ambition for this inspirational build was a house that was as sustainable as it was beautiful. Walls were double studded for insulation and clean air filters were installed to maximise air quality throughout. Exterior sidings were constructed from Shou Sugi Ban, a Japanese style of burning wood that results in a stunning aesthetic and fire resistant finish.

Morley Mountain Homes designed the interior with an emphasis on modernity and sustainability. Dynamic lines, white expanses and natural finishes were balanced with captivating splashes of colour and statement furniture. A herringbone floor and steel staircase lent further character, and floor to ceiling windows seamlessly synthesised the beautiful mountain landscape with the living space inside.   

Photography Credit: Bobbi Barbarich

Location: Shoreacres, BC
Team: SOA (Architect), Phil Morley, Morley Mountain Homes (Owner/Builder), 3West Building Energy Consultants Inc. (Energy Advisor), Effistruc (Structural), Oso Renewable Energy (Solar design and supply), Victoria Morley, Morley Mountain Homes (Owner/Interior Designer)
Year: 2019
Status: Phase 1 complete


‘The Elbow Room’ – A penthouse redesign in London

The brief for this penthouse redesign in the heart of London was to achieve a balance between the modern architecture and a traditional aesthetic. Above all else, the design had to be functional. 

The existing space had many interesting architectural features including lots of natural light and a double height ceiling. The design maintained the clean lines and integrated smart storage solutions to maximise the sense of space. 

As with all Morley Mountain Homes projects, sustainability was paramount. In this instance, we applied the Shaker utilitarian approach of simplicity and honesty to our design. In a shift from mass-produced throwaway furniture to individual pieces that were designed and built to last, furniture and fittings were sourced from independent contemporary and vintage vendors. Comfort was achieved with a warm, muted colour scheme and natural textures throughout.

Location: London, UK
Team: Victoria Morley, Morley Mountain Homes (Owner/Designer)
Year: 2020
Status: In progress